Specialiștii recomandă ca fiecare persoană sau familie să aibă un fond de urgență între 1.000-2.000 de lei cash în casă pentru urgențe mărunte, pentru mici defecțiuni casnice, mici probleme medicale. Dar nu e suficient, pentru o problemă majoră cum ar fi pierderea jobului sau o perioadă de austeritate și de constrângeri bugetare și la stat, dar și la firme, atunci avem nevoie de un fond de siguranță, care este un scut de protecție mai consistent pentru probleme mai grave.
Cheltuielile vitale sunt: mâncarea, sănătatea, locuința, transportul și datoriile. Teoretic, ar trebuie ca fondul de urgență să acopere aceste cheltuieli timp de 3 luni, iar în contextul războiului de la graniță și a schimbărilor economice de la nivel mondial, perioada s-a prelungit la 6 luni. Economiile ne protejează de probleme mai grave care pot veni, sume mai consistente pierderea jobului sau reducere veniturilor, o boală gravă sau o operație scumpă.
Jumătate din fondul de siguranță ar trebui să stea într-un depozit în euro, și pe durata războiului care încă nu s-a terminat, jumătate din fond să-l aveți cash la dispoziție în euro.
Un sfat pentru a economisi bani este ca în ziua de salariu să schimbăm o sumă de bani, atât cât consideră fiecare că poate, în euro, pentru că psihologic românilor le vine după foarte greu să umble la economiile în valută pentru cheltuieli de impuls.