Se vorbește despre corupție de zeci de ani, însă, acest fenomen și totodată „obicei” nu a putut fi oprit până acum sau… nu s-a vrut.
Mai mult decât atât, societatea a devenit „părtaș” la actele de corupție, prin simplul fapt că preferăm să închidem ochii atunci când identificăm nereguli sau când suntem poate martori la acestea și nu semnalăm infracționalitatea.
Corupția este, în primul r\nd, o abatere de la moralitate și apoi o infracțiune, care se pedepsește cu dosar penal, amenzi consistente și chiar închisoare.
Principalele fapte de corupție anunțate de legiuitor sunt:
– darea de mită,
– luarea de mită,
– traficul de influență,
– cumpărarea de influență, la care se adaugă și altele, prevăzute în Codul Penal.
Direcția Generală Anticorupție desfășoară permanent campanii de prevenire a faptelor de corupție, inclusiv pentru functionarii publici și pentru reprezentanții autorităților publice, chiar și pentru angajații MAI.
Corupția ne afectează pe toți! Fiecare dintre noi resimte corturile corupției. Chiar dacă nu suntem noi cei care săvârșim fapte de corupție și noi suportăm costurile generate la nivel național de infracționalitate.
Să nu avem tolerantă fa'[ de aceste fapte!
Corupția are consecințe grave și directe asupra fiecăruia dintre noi sau a celor dragi, ne afectează economia, nivelul de trai și accesul la normalitate, care necesită „plată” la orice pas, doar „ca să fie bine”…