Cod portocaliu de caniculă!

Data postării:

Cum ne putem proteja de arșiță?

O masă de aer tropical a pătruns de marți în țara noastră și a încins atmosfera, înregistrând-se 35 de grade la umbră și peste 40 în plin soare. Meteorologii au emis cod portocaliu și cod galben de caniculă și anunță că va fi și mai rău în următoarele zile. Arșița nu doar că se va intensifica, dar se va extinde și va aduce zile de foc. Miercuri vor fi 37 de grade Celsius iar joi, mercurul din termometre va urca la 39 de grade Celsius. Valul de căldură se va intensifica în Banat, Oltenia, jumătatea de vest a Munteniei, precum și în sudul Crișanei și sud-vestul Transilvaniei, unde se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa, în general, între 33 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități.

Noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.

Una dintre problemele care apar în perioada caniculară este deshidratarea, spun medicii. Apa din organism se pierde mult mai ușor, mai ales atunci când stăm în soare. Este foarte important să ne hidratăm! Setea este primul semn al deshidratării. Apoi gura uscată, durerile de cap, oboseala și lipsa de energie. Apare și senzația de slăbiciune în picioare. O deshidratare moderată include amețeală și crampe musculare. Se poate ajunge la confuzie și dezorientare, iar în cazurile grave chiar la deces.

Este greșit, spun medicii, să bem apă foarte rece atunci când este caniculă, iar organismul este supus unui stres termic. Nu sunt indicate nici băuturile energizante ori carbogazoase dulci.

Atenție și cu trecerea de la aer cald la cel rece. Dacă aveți aer condiționat, aparatul trebuie să fie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât cea de afară. În încăperile în care sunt mai mult de 32 de grade Celsius nu este indicat să fie pornite ventilatoarele. Prin ventilație crește mai mult temperatura.

Sunt recomandate hainele deschise la culoare, lejere, din materiale subțiri și capul acoperit, pentru a evita riscul de insolație.

Foto: Meteo România

Ultimele știri

Share post:

spot_imgspot_img

Te-ar putea interesa și:
articole asociate

Ce alimente să consumăm dacă avem colon iritabil

Sindromul de colon iritabil  este o afecțiune cronică a...

Calendarul înscrierilor la grădiniță

Conform proiectului MEC, procesul de înscriere este structurat în...

Gafă monumentală la Casa Albă! Planuri de război au ajuns la un jurnalist

Pe grupul de lucru Signal al autorităților americane din...

Locurile de joacă din Herăstrău, închise de ANPC

"În urma unui control anterior, efectuat în luna februarie...