CEDO ne urechează pentru încălcarea drepturilor persoanelor de același sex

Data postării:

„Dreptul la respectarea vieţii private şi de familie” a fost încălcat, spune Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) care a admis o plângere formulată de Asociația ACCEPT și de mai multe persoane împotriva statului român.
Hotărârea vine după ce 42 de persoane au dat în judecată statul român din cauza lipsei de recunoaștere și protecție legală pentru familiile lor, formate din persoane de același sex.

„Decizia nu este o surpriză, ea era previzibilă. Efectul important este că România va fi obligată să adopte o legislație prin care protejează și recunoaște cuplurile de același sex. Soluția ar fi să adopte legea parteneriatului civil care în opinia mea ar trebui să se refere și la cuplurile heterosexuale nu doar la cele formate din persoane de același sex”, a spus Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării(CNCD), Csaba Asztalos.

CEDO a confirmat reclamațiile primite: „Curtea observă că atât la momentul în care reclamanţii au depus cererile la Curte, cât şi în prezent nu existau şi nu există dispoziţii în legislaţia română care să recunoască căsătoria între persoane de acelaşi sex sau o altă formă de parteneriat pentru cuplurile de acelaşi sex. Dimpotrivă, Codul civil nu recunoaşte în mod expres astfel de parteneriate. (…) Curtea concluzionează că statul pârât şi-a depăşit marja de apreciere şi nu şi-a respectat obligaţia pozitivă de a asigura dreptul reclamanţilor la respectarea vieţii private şi de familie a acestora”.

Ultimele știri

Share post:

spot_imgspot_img

Te-ar putea interesa și:
articole asociate

Alege Quinoa!

În ultimii ani, interesul pentru alimentația sănătoasă și nutritivă...

Demisie în conducerea ANAF

Demisie surprinzătoare a șefului ANAF, Lucian Heius, care conducea...

Dacia, „la înălțime” în lume

Dacia este în topul mondial la vânzările de mașini!...