După situația fără precedent privind anularea alegerilor cu două zile înainte de turul II, în România s-a instalat o stare de incertitudine, la care nimeni nu are răspunsuri.
Președintele încă în funcție a anunțat următorii pași, dar care nu se știe când vor fi făcuți. După validarea alegerilor parlamentare, care au avut loc între timp, urmează convocarea noului Parlament, convocarea de consultări cu partidele parlamentare și constituirea noului Guvern al României după alegerile parlamentare.
Noul guvern al României va stabili noi date la care se vor desfășura cele două tururi ale alegerii președintelui României.
Șeful statului a mai afirmat că, potrivit articolului 83 din Constituție, va rămâne în mandat până la depunerea jurământului de învestitură a noului președinte, adică până anul viitor, și că nu își dorește să fie premier în viitorul Guvern care se va forma până pe 21 decembrie.
Decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale a venit după desecretizarea documentelor din CSAT, care arătau faptul că unul dintre candidați ar fi fost susținut în mod ilegal, în campania electorală. Concret, SRI și SIE au raportat activități care pun în pericol securitatea națională a României.
Ciudat este faptul că, dacă aceste acuzații sunt reale, nu s-au luat măsurile legale din timp, ci în ultimul ceas.
Și ne întrebăm, după cele întâmplate, voturile noastre chiar contează? Mai suntem un stat democratic? Până acum pare că nu…