Parlamentul European și Consiliul European au ajuns la un acord referitor la șoferii care nu respectă regulile de circulație când se află pe teritoriul altui stat. Noile măsuri vizează în special infracțiuni grave, precum conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor, implicarea în accidente mortale sau depășirea gravă a limitei de viteză, cu cel puțin 50 de kilometri. Dacă sunt încălcate regulile rutiere în statul respectiv și se reține permisul de conducere, șoferul nu va mai avea dreptul să conducă nici în celelalte state europene.
În prezent, dacă un șofer român, de exemplu, comite o infracțiune gravă în Germania, autoritățile de acolo pot suspenda dreptul lui de a conduce pe teritoriul Germaniei, dar nu pot reține sau anula permisul românesc, pentru că acel document a fost emis de România. Așadar, șoferul păstrează permisul fizic și poate conduce în alte state membre.
În urma acordului semnat luni seara, s-a stabilit că statul pe teritoriul căruia s-a comis infracțiunea notifică țara care a emis permisul. În cazul nostru, Germania anunță România, iar România va trebui, în baza noilor reguli, să retragă dreptul de a conduce în toată Uniunea Europeană, nu doar pe teritoriul Germaniei.
Directiva europeană are termen de implementare 4 ani, însă, fiți vigilenți și interesați-vă care sunt regulile de circulație în statele pe care intenționați să le vizitați!