Ce mâncăm la birou?

Data postării:

‘’Bine, putem prepara și din ingrediente comandate, dar întrebarea rămâne. Cum este mai bine: să preparăm pe cont propriu mâncarea sau să o comandăm? Fiecare dintre cele două variante are avantajele și dezavantajele sale. Pentru persoanele ocupate, decizia de a găti acasă sau de a comanda mâncare pentru prânz la birou este mereu o provocare. Într-o lume în care timpul nostru este prețios, comanda de mâncare pare să fie soluția rapidă, însă gătitul acasă poate aduce beneficii atât în ceea ce privește calitatea ingredientelor, cât și reducerea costurilor cu mâncarea.

Mâncarea preparată pe cont propriu

Un avantaj incontestabil al gătitului acasă este controlul asupra ingredientelor. Alegi alimente de sezon, proaspete, știi exact ce mănânci.

Pro:

Calitate și prospețime: Alegi ingrediente locale, de sezon, proaspete și fără adaosuri inutile sau chiar periculoase (zahăr, uleiuri de slabă calitate, sare, aditivi alimentari). Ai timp să te informezi cu privire la produsele comandate.

Economie: Prânzurile gătite acasă pot costa între 15-20 lei per porție, în timp ce o comandă ajunge ușor la 40 lei, fără desert.

 Flexibilitate: Poți ajusta rețetele în funcție de nevoi și preferințe alimentare.

Contra:

Timp: Pregătirea mesei poate dura mai mult, dar planificarea săptămânală și “meal-prep”-ul cu o zi sau mai multe în avans pot economisi timp pe termen lung.

Bucătăreala: poate fi dificil să reproducem acasă rețete complicate sau gustul de la restaurant. Totuși, eu am aici pe blog nenumărate rețete rapide, foarte hrănitoare și ușor de făcut. Și sunt rețete video destule pe Youtube, de unde ne putem inspira. Pe freshful.ro și în aplicație găsim multe rețete pentru care putem comanda ingredientele cu un singur click.

Mâncarea comandată

 Comanda de mâncare pare soluția ideală când ai un program aglomerat sau nu știi/nu vrei să gătești acasă. Este rapidă, nu implică efort și ai acces la o varietate de opțiuni. Cu toate acestea, calitatea ingredientelor poate fi redusă, iar multe restaurante folosesc uleiuri ieftine, sosuri bogate în calorii sau diverși aditivi nesănătoși. De asemenea, prețurile sunt considerabil mai mari. 

Pro: Confort: Îți poți comanda mâncarea din câteva click-uri.  Varietate: Acces la preparate diverse fără a depune efort.

Contra:

Costuri ridicate: O comandă de prânz poate costa între 40-50 de lei, față de aproximativ 20 de lei dacă gătești acasă.

Control redus asupra calității: Nu știi exact ce ingrediente sunt folosite și cât de sănătoase sunt.

Tentații: e ușor să comanzi desert sau un aliment nesănătos, pe care altfel nu ai vrea să-l mănânci.

3 rețete pentru prânz la birou

1.Somon la cuptor cu salată și cartofi la cuptor Ingrediente (2 porții): 250g somon la cuptor, 100g mix de salată verde, 1 avocado, 400g de cartofi, 2 lingurițe de ulei de măsline, zeama de la o lămâie. Calorii: 640 kcal, 35g proteine, 30g grăsimi sănătoase, 52g carbohidrați. Preț: aprox. 25 lei/porție.

 2. Wrap cu carne tocată de vită și fasole roșie

Ingrediente: 150g carne tocată de vită, 50g fasole roșie, 1 lipie integrală, 50g ardei gras, 1 roșie, condimente. Calorii: 600 kcal, 40g proteine, 20g grăsimi, 45g carbohidrați. Preț: 18 lei/porție.


Orez cu legume și piept de pui la grătar Ingrediente: 100g orez basmati, 150g legume la abur (broccoli, morcov), 150g piept de pui la grătar, sos de soia. Calorii: 450 kcal, 35g proteine, 10g grăsimi, 50g carbohidrați. Preț: 15 lei/porție.

Care e soluția optimă? Soluția optimă este personală, pentru fiecare dintre noi putând fi aleasă una sau cealaltă, în funcție de situația de moment. Punem în balanță sau facem o analiză SWOT, dacă tot suntem oameni de birou. Mâncarea preparată acasă: control asupra ingredientelor și cantităților, costuri mai mici. Dar timp mai mult – noroc că nu pierzi și timp la cumpărături atunci când comanzi de pe Freshful. Și trebuie să înveți măcar bazele gătitului. Mâncarea comandată: nu știm exact ce mâncăm și e mai scumpă. Putem ceda mai ușor tentațiilor. Dar poate fi mai rapidă. Și tot teoretic, avem o diversitate mai mare.’’, explică nutriționistul Crisian Mărgărit într-o postare pe pagina sa.

Ultimele știri

Share post:

spot_imgspot_img

Te-ar putea interesa și:
articole asociate

Ce alimente să consumăm dacă avem colon iritabil

Sindromul de colon iritabil  este o afecțiune cronică a...

Calendarul înscrierilor la grădiniță

Conform proiectului MEC, procesul de înscriere este structurat în...

Gafă monumentală la Casa Albă! Planuri de război au ajuns la un jurnalist

Pe grupul de lucru Signal al autorităților americane din...

Locurile de joacă din Herăstrău, închise de ANPC

"În urma unui control anterior, efectuat în luna februarie...