Nicușor Dan a depus jurământul de învestitură și a susținut un prim discurs în calitate de președinte în care a trasat principalele direcțiii și priorității pentru următorii ani: „Societatea și-a demonstrat că este vie și puternică. Statul român are nevoie de o schimbare fundamentală, în limitele statului de drept. Vă invit să continuați să fiți implicați cu toată forța socială pe care ați dovedit-o pentru a pune presiune pozitivă pe instituțiile statul românesc pentru ce acestea să se reformeze. Vă asigur că voi fi un președinte deschis la vocea societății și partener cu societatea!”.
Președintele României ocupă cea mai înaltă funcție în statul român iar puterile și rolul său sunt definite prin Constituție. Eventualele neclarități ajung să fie rezolvate de Curtea Constituțională, cea care are cuvântul final și obligatoriu în materie.
Pe scurt, președintele este, printre altele: șeful suprem al Armatei, este vârful diplomației, al politicii externe a României în lume, numește premierul (care trebuie validat de o majoritate parlamentară), poate ataca legi la CCR, este obligat să promulge legile Parlamentului, poate organiza referendumuri consultative.
Este foarte important de reținut că în România președintele este personajul politic cel mai puternic în sensul legitimității sale prin vot direct, având un număr total de voturi care îi aduce mandatul similar cu cel înregistrat, în unele cazuri, de toți parlamentarii la un loc sau chiar peste acesta.
După preluarea atribuțiilor de președinte, Nicușor Dan trebuie să numească un premier care să reușească să obțină o majoritate în Parlament. Prima opțiune a lui Dan pentru funcția de premier este Ilie Bolojan, după cum a declarat în repetate rânduri.