Fiind un popor obișnuit cu greul și cu lipsurile alimentare, ne este greu să renunțăm la obiceiul umplerii frigiderului și a congelatorului cu diferite alimente. Câteva pachete cu carne congelată ne conferă parcă un confort psihic de avuție, în orice situație de urgență. Însă, este important să știm cât putem păstra carnea în congelator înainte să o gătim.
Carnea de vită, porc sau miel rezistă aproximativ 6-12 luni dacă este ambalată corect și depozitată la o temperatură constantă de -18°C.
Carnea de pasăre, cum ar fi puiul sau curcanul, poate fi păstrată între 9 și 12 luni, dar este esențial ca aceasta să fie bine sigilată pentru a preveni arsura de congelare. Organele, cum ar fi ficatul, rinichii sau inima, au o durată de păstrare mai scurtă comparativ cu alte tipuri de carne. Acestea pot fi congelate pentru aproximativ 3-4 luni, dacă sunt ambalate corect.
Peștele gras, cum ar fi somonul sau macroul, are o durată mai scurtă de păstrare, de aproximativ 2-3 luni, în timp ce peștele alb poate rezista până la 6 luni, spun specialiștii.
Este important și ambalajul folosit pentru congelare. Pungile vidate sau folia de aluminiu, specială pentru congelare ajută la menținerea prospețimii și previne pierderea umidității.