Decarbonizarea sistemului energetic a fost aprobată de Guvern, prin ordonanță de urgență, propusă de Ministrul Energiei. Aceasta este un jalon din PNRR, având în vedere că eliminarea etapizată a centralelor electrice pe bază de lignit şi huilă constituie un element de reformă al Componentei C6. Energie, din cadrul Pilonului I. Tranziţia verde al Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Cărbunele va fi eliminat etapizat din mixtul energetic până în anul 2023 și tot treptat oamenii își vor pierde locurile de muncă.
„La carierele unde încetează activitatea minieră de exploatare a lignitului vor fi executate lucrări de închidere definitivă şi ecologizare, în considerarea faptului că activitatea de exploatare a lignitului a avut impact asupra componentelor de mediu, cel mai afectat fiind solul.
De asemenea, minele de huilă închise pot fi incluse în circuitul turistic, cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind siguranţa şi securitatea vizitatorilor.
În scopul atenuării impactului socio-economic al implementării reformelor prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru înlocuirea cărbunelui din mixul energetic, se vor aplica politici active pentru creşterea accesului persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă şi a angajatorilor la programe de calificare/recalificare, perfecţionare şi specializare, care să fie corelate dinamic şi anticipativ cu cererea de calificări şi specializări preconizate în economia fiecărui judeţ, însoţite de servicii de asistenţă pentru căutarea unui loc de muncă şi de măsuri de incluziune activă a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, prioritare fiind nevoile persoanelor cu pregătire medie sau de bază afectate de reducerea sau transformarea activităţilor economice expuse negativ tranziţiei la neutralitatea climatică.”, a declarat Ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Cele mai afectate județe, în procesul de decarbonizare, vor fi Gorj, Hunedoara, Dolj, Mehedinţi şi Vâlcea.