Când şi cum se iau pastilele cu iod?

Data postării:

Ministerul Sănătăţii a anunţat că pastilele cu iod vor fi distribuite persoanelor sub 40 de ani, pentru că riscul ca sănătatea acestora să fie afectate în caz de eveniment nuclear este mult mai mare decât la vârstnici.

Dr. Alina Burlacu, medic primar endocrinolog: „Riscul de a face cancer de tiroidă este mai mic la 40 de ani. Iar după 40 de ani, bolile de tiroidă sunt mai frecvente, iar dacă tu nu ştii că ai, acest iod care ţi se dă ţie profilactic cumva poate să îţi facă mai mult rău decât bine.”

Copiii care au peste 12 ani şi adulţii până în 40 de ani vor primi câte două pilule. În cazul unui eveniment nuclear cantitatea de medicament recomandată de specialişti diferă în funcţie de vârstă. Nou născuţii de până într-o lună au nevoie de un sfert de pastilă, opiii care au între o lună şi trei ani de o jumătate de comprimat, iar cei între 3 şi 12 ani de un comprimat. În categoriile cele mai expuse intra gravidele şi copii până în 12 ani, pentru că în cazul lor glanda tiroidă este mai activă.

Pastilele cu iod nu se iau preventiv, este foarte important de reţinut, ci doar în cazul unui eveniment nuclear. Administrarea preventivă, pe lângă că nu le oferă niciun fel de protecție, le poate provoca o serie de dereglări hormonale în zona tiroidiană.

Cu cât se administrează mai repede după evenimentul nuclear, cu atât se va reduce foarte mult metabolizarea celui radioactiv. Administrarea în primele 1-4 ore după incidentul nuclear, va duce la o reducere de aproape 90% a metabolizării izotopului radioactiv.

”Este un izotop radioactiv, Iod 131, care se eliberează odată cu aceste evenimente nucleare, iar acest iod se va acumula la nivelul tiroidei, ceea ce va duce la apariția unor forme de cancer, în special pe zona tiroidiană, după un eveniment nuclear. De ce trebuie să luăm iod sau iodură de potasiu atunci când un eveniment nuclear a avut loc? Pentru că trebuie să se realizeze o competiție între iodul radioactiv 131 și iodul pe care noi îl administrăm și în acest fel iodul din pastilele respective va bloca iodul radioactiv de la nivelul glandei tiroide și astfel va reduce riscul de apariție a unor forme de neoplazie”, a spus toxicologul Radu Țincu.

Ultimele știri

Share post:

spot_imgspot_img

Te-ar putea interesa și:
articole asociate

Mihaela Bilic: ‘’Chiar dacă scrie “zero” zahăr, conțin multe calorii!!’’

‘’Foarte mulți consumatori mănâncă relaxați dulciuri pe care scrie...

De ce să alegem vișine?!

Vișinele sunt fructe mici, dar pline de beneficii pentru...

Cum să prepari ceaiuri reci și răcoritoare pentru zilele toride de vară

Vara este anotimpul perfect pentru a savura băuturi reci...

Joe Biden nu mai candidează pentru SUA

Cu doar câteva luni înainte de alegerile pentru noul...