Ficatul reprezintă unul dintre cele mai complexe organe din corpul uman, având numeroase funcții esențiale pentru buna funcționare a organismului,cum ar fi producția de proteine, carbohidrați, colesterol, vitamine, minerale și secreție biliară.
Prin urmare este foarte important să îi acordăm atenția cuvenită și să-l ajutăm prin consumul de alimente nutritive sau băuturi care să îi susțină sănătatea, iar specialiștii doc.ro ne explică care sunt acestea:
- Cafeaua-consumul moderat de cafea susține sănătatea ficatului, îl protejează de boli și este benefic chiar și pentru persoanele care au probleme hepatice.
- Grepfrutul-este bogat în antioxidanți care protejează, în mod natural, ficatul. Antioxidanții din grepfruit reduc riscul de fibroză hepatică, o afecțiune gravă care se produce, de regulă, pe fondul unui proces inflamatoriu cronic.
- Afinele și merișoarele-conțin antocianină, un antioxidant puternic, responsabil pentru culoarea distinctivă a acestor fructe, iar consumul regulat (3-4 ori pe săptămână) de afine sau de merișoare protejează ficatul, crește imunitatea celulară și stimulează producția de substanțe enzimatice.
- Strugurii-în special cei roșii și cei negri, conțin o varietate de substanțe benefice pentru sănătate
- Ceaiul verde-are multe beneficii pentru sănătate, de la faptul că este un aliat în cura de slăbire, până la faptul că îmbunătățește funcționarea creierului și încetinește procesul de îmbătrânire a acestui organ, scade riscul de boli cardiovasculare și de diabet de tip 2.