Beneficiile consumului de sumac

Data postării:

Mirodeniile ocupă un loc special în gastronomia globală, aducând nu doar arome distincte, ci și beneficii pentru sănătate. Printre acestea, sumacul, o mirodenie din Orientul Mijlociu, câștigă din ce în ce mai multă atenție datorită gustului său unic și proprietăților sale nutritive și medicinale.

Sumacul este o plantă care face parte din familia Anacardiaceae și este originară din regiunile mediteraneene și din Orientul Mijlociu.

Mirodenia se obține prin măcinarea fructelor uscate ale acestei plante și este folosită încă din antichitate în bucătăriile din Orientul Mijlociu, Turcia și Grecia. În plus față de gustul său specific și vibrant, sumacul este apreciat pentru compoziția sa nutritivă bogată și beneficiile sale pentru sănătate.

Beneficiile consumului de sumac:

  • Bogat în antioxidanți: Sumacul este bogat în compuși antioxidanți, cum ar fi flavonoidele și polifenolii. Acești antioxidanți contribuie la reducerea stresului oxidativ din organism, protejând celulele împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi și reducând riscul de boli cronice, precum bolile de inimă și cancerul.
  • Proprietăți antiinflamatorii: Substanțele active din sumac au demonstrat proprietăți antiinflamatorii în studiile de laborator. Consumul regulat de sumac poate ajuta la reducerea inflamației în organism, fiind util în tratarea afecțiunilor inflamatorii, precum artrita.
  • Benefic pentru sistemul digestiv: Sumacul este adesea folosit pentru a îmbunătăți digestia. Se crede că această mirodenie poate stimula secreția de enzime digestive și poate reduce disconfortul gastric. De asemenea, sumacul poate avea efecte benefice în tratamentul afecțiunilor digestive, cum ar fi diareea și indigestia.
  • Controlul glicemiei: Unele cercetări sugerează că consumul de sumac ar putea ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru se datorează conținutului său de compuși activi care pot îmbunătăți sensibilitatea la insulină și pot ajuta la menținerea unui nivel stabil al glicemiei.
  • Îmbunătățirea sănătății oaselor: Sumacul este o sursă bună de minerale importante pentru sănătatea oaselor, cum ar fi calciul, magneziul și fosforul.

Ultimele știri

Share post:

spot_imgspot_img

Te-ar putea interesa și:
articole asociate

Au început înscrierile a facultate! Programul este limitat!

Adolescenții care au susținut examenul de Bacalaureat nu au...

Spania, campioana europeană la fotbal!

Pentru a 4-a oară, spaniolii au cucerit titlul de...

Nicolae Ciucă, viitorul președinte al României?

Prezent la Washington, Nicolae Ciucă a găsit oportun să...

Codul roșu de caniculă a fost extins până miercuri

România fierbe! Aproape toată țara este sub cod roșu...