Care este explicația?
Fiecare val Covid pare să vină cu noutăți, nu tocmai bune. Se pare că nu putem răsufla ușurați nici după ce trecem prin boală, crezând că am dezvoltat suficienți anticorpi, întrucât ne putem reinfecta imediat cu o altă tulpină.
Explicația pentru infectările simultane cu două tulpini Sars-CoV-2 sau pentru infectarea rapidă cu o altă tulpină imediat ce un pacient a trecut prin boală a oferit-o col. dr. Valeriu Gheorghiță – Președintele CNCAV:
„Aceste virusuri circulă în momentul de față la nivel populațional și o persoană – vedem foarte clar din datele științifice – că imunitatea nu este încrucișată în totalitate. Adică faptul că ai trecut prin infecția cu Delta nu te protejează foarte mult de reinfecția cu varianta Omicron, și atunci există această posibilitate să faci co-infecție, cum numim noi.
Ele sunt virusuri care, practic, competiționează pentru aceiași receptori, însă faptul că Omicron este mult mai infecțios, ele pot să genereze infecții simultan la aceeași persoană. Deci ne putem infecta. Și asta creează cel puțin pe gazdele imunodeprimate, adică la acele persoane care au probleme serioase de imunitate, pot să faciliteze, dacă vreți, recombinarea celor două virusuri și apariția unui virus care pot să aibe caracteristici diferite – în sensul în care Omicron știm că are în momentul de față o virulență intrinsec mai redusă, poate să se modifice”.