Atenție la fraudele prin SMS!

Data postării:

În ultima vreme mai multe persoane au devenit victime ale fraudelor prin SMS. Potrivit site-ului sigurantaonline.ro, mesajele malware (prin care ți se instalează fără știință  coduri pentru colectare de date asociate cardurilor bancare, accesare rețea, interceptare date transmise și alte informații personale) de tip Flubot par a fi trimise de un prestator de servicii și conțin o invitație de accesare a unui link care sustrage date personale confidențiale pe care le folosește într-un mod malițios.

Cum se poate observa un SMS malware de tip Flubot

Potrivit www.sigurantaonine.ro, de obicei, aceste tipuri de mesaj par a fi trimise de la o firmă de curierat care sugerează accesarea unui link pentru a se verifica statusul livrării unei comenzi plasate recent. Deseori, textul utilizat în astfel de cazuri este: „Pachetul dvs. este pe drum, urmăriți-l aici (link inserat)”.

Specialistul Bogdan Costea, Head of Information Security, recomandă să avem în vedere, constant, o primă regulă: „Nu accesa niciodată link-uri și nu instala aplicații indiferent dacă acestea sunt incluse în mesaje SMS recepționate de la persoane din agenda ta, până când nu verifici cu acestea că într-adevăr de la ele a fost trimis mesajul.”

Cum putem evita infectarea device-ului cu acest tip de malware?

  • Verificarea în detaliu a expeditorilor, conținutului mesajelor, link-urilor și fișierelor primite;
  • Instarea unui antivirus de la surse de încredere care să fie updatat constant;
  • Căutarea numărului de telefon al expeditorului pe Google în cazul în care nu am mai avut contact cu acesta (numeroase website-uri pot arăta dacă numărul este asociat unui atac de tip phishing)

Dacă din greșeală link-ul din SMS a fost accesat, iar aplicația malware a fost instalată, este necesară o resetare imediată a telefonului la setările din fabrică. Se recomandă să nu se închidă dispozitivul mobil, ci să se încerce eliminarea cât mai rapidă a virusului.

Dacă linkul nu a fost accesat, se recomandă ștergerea SMS-ului.

Ultimele știri

Share post:

spot_imgspot_img

Te-ar putea interesa și:
articole asociate

Parolele slabe vor fi interzise într-o țară din Europa

Parolele de tipul "admin" sau "12345" sunt considerate cu...

Spitale blocate de un atac cibernetic

Activitatea în 15 spitale printre care Institutul Marius Nasta,...

Manipulare on-line prin videoclipuri prelucrate de hackeri

Inteligența artificială este utilizată de hackeri și pentru partea...

Buletinele guvernanților, postate în mediul online

Deși este greu de crezut, ba, a de date...