Amarantul este o pseudocereală, mai puțin cunoscută la noi, ce are o multitudine de beneficii pentru sănătate, datorită nutrienților din care este compus.
Originar din America de Sud, depășește cu ușurință valoarea proteică a orezului, făinei integrale de grâu, ovăzului sau secarei, iar specialiștii în nutriție sanovita.ro ne explică mai pe larg beneficiile acestuia:
- Ajută la reglarea colesterolului- amarantul, atât sub formă de frunze, semințe, cât și sub formă de ulei, reduce colesterolul „rău” din sânge cu aproape 22%.
- Este plin de nutrienți- atât prin frunze, cât și prin semințe, are un profil nutrițional complex, și anume, ne oferă fibre alimentare, calciu, fier, zinc, vitamine (B1, B2, B3, B6, K, E, acid folic), aminoacizi esențiali precum lizină și metionină, proteine de calitate (13%), iar semințele sunt o sursă de acizi grași polinesaturați benefici pentru sistemul cardiovascular.
- Poate reduce inflamațiile-poate avea efect antiinflamator în organism.
- Poate ajuta la pierderea în greutate-este bogat în fibre și proteine, ambele putând ajuta la eforturile pentru eliminarea kilogramelor în plus.
- Poate avea acțiune anticanceroasă
- Nu conține gluten
(foto: planteea.ro)