Alte 8 bănci sancționate de ANPC

Data postării:

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat că sancționează alte opt bănci din România, pentru practici comerciale înșelătoare cu privire la modul de calcul al ratelor, după ce inițial au fost sancționate 11 bănci. ANPC a continuat verificarea modului în care băncile pun în practică contractele de creditare pe termen mediu și lung, cu termen de rambursare de peste 10 ani, către consumatorul-persoană fizică, în lei sau valută, precum și dacă elementele prevăzute în condițiile contractuale respectă drepturile consumatorilor.

„S-au încheiat verificările la alți 8 operatorii economici financiari bancari care activează pe teritoriul României, la care ANPC a identificat fapte contravenționale, respectiv practici comerciale înșelătoare săvârșite de aceștia cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principalde rambursat și 75% dobândă. Prin aceasta modalitate de calcul, consumatorii plateau, de fapt, preponderent dobândă”, arată instituția, într-un comunicat de presă.

Cei 8 operatori economici sunt:
• EXIM Bank
• Procredit Bank
• Intesa Sanpaolo
• Techventures Bank ( fosta Banca Comercială Feroviară)
• Libra Bank
• CEC Bank
• Garanti Bank
• Vista Bank
Acestea au primit amenzi în valoare de 400 000 lei și sunt obligate să emită noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât și pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului.

Ultimele știri

Share post:

spot_imgspot_img

Te-ar putea interesa și:
articole asociate

Alege Quinoa!

În ultimii ani, interesul pentru alimentația sănătoasă și nutritivă...

Demisie în conducerea ANAF

Demisie surprinzătoare a șefului ANAF, Lucian Heius, care conducea...

Dacia, „la înălțime” în lume

Dacia este în topul mondial la vânzările de mașini!...