Alimente care ajută imunitatea

Data postării:

’’Toamna este sezonul ideal pentru a ne întări propria imunitate cu ajutorul alimentelor de sezon, sub forma unei diete de toamnă, concepută special pentru asta. Schimbările de temperatură și perioada mai rece ne pot slăbi sistemul imunitar. Reintrarea în comunitate după vacanțe reprezintă și ea un risc mai mare de a contracta diverse boli. O dietă inteligentă și bine organizată, bazată pe produse locale și de sezon ne poate ajuta să facem față provocărilor acestui anotimp.

Cele mai importante alimente de toamnă

Carnea de pui este o sursă importantă de proteine și zinc, ambele esențiale pentru funcționarea normală a celulelor imunitare.

Proteinele contribuie la repararea țesuturilor și producția de anticorpi, în timp ce zincul susține activitatea celulelor imunitare.

Ouăle sunt bogate în proteine, minerale, fosfolipide, vitaminele D și B12. Vitamina D joacă un rol important în imunitate, sprijinind corpul în combaterea infecțiilor, iar proteinele ajută la dezvoltarea și întreținerea masei musculare. Din experiența mea, foarte puține persoane au un nivel optim de vitamina D în sânge, chiar și toamna.

Ciupercile, în special cele de sezon (hribi, pleurotus), sunt o sursă valoroasă de vitamine din grupul B și betaglucani. Pot fi folosite ca ingrediente în rețete sau luate ca suplimente nutritive naturale.

Dovleacul conține beta-caroten, care se transformă în vitamina A, susținând sănătatea pielii și a mucoaselor, bariera naturală împotriva infecțiilor. Semințele de dovleac sunt bogate în zinc, un mineral esențial pentru protecția imunității.

Usturoiul vine cu alicină, care ajută la stimularea sistemului imunitar și la reducerea severității răcelilor. Trucul pe care îl folosesc eu este să îl strivesc și apoi să îl las în contact cu aerul câteva minute înainte de gătire.

Sfecla roșie contribuie la îmbunătățirea circulației și detoxifierea organismului, susținând transportul eficient al nutrienților și oxigenului către celule.

Iaurtul natural și kefirul sunt bogate în probiotice care susțin sănătatea florei intestinale. Un microbiom sănătos este esențial pentru funcționarea optimă a sistemului imunitar. Un produs lactat mai deosebit, urda, conține proteina din zer, cu efecte dovedite științific în susținerea imunității. Alimentele fermentate, precum varza murată, contribuie la menținerea unui microbiom divers și sănătos.

Alimente care scad imunitatea și ar trebui evitate

Există și alimente pe care trebuie să le evităm dacă vrem o imunitate optimă. Ele sunt zaharurile rafinate și dulciurile, alcoolul în exces, băuturile carbogazoase și energizantele, grăsimile trans și alimentele prăjite în uleiuri nesănătoase, alimentele procesate bogate în conservanți, fast-food-ul și mâncarea de tip junk food.

Hidratarea

 Hidratarea este esențială pentru funcționarea optimă a organismului și susținerea imunității. Consumă suficientă apă zilnic pentru a menține celulele hidratate și pentru a sprijini eliminarea toxinelor din corp.

Poți adăuga în apă felii de lămâie, castraveți sau frunze de mentă pentru a face hidratarea mai plăcută. Ceaiurile de plante, precum cel de ghimbir sau mentă, sunt opțiuni excelente pentru a susține imunitatea și hidratarea în același timp. Sucurile de legume și fructe pot fi incluse aici, dar trebuie să avem grijă la caloriile totale.

Borșul poate deveni o băutură fermentată foarte utilă pentru imunitate, consumat și ca atare, nu doar în ciorbe.

Concluzii

Alimentația de toamnă este plină de oportunități pentru a ne întări sistemul imunitar și a ne pregăti pentru sezonul rece. Alimentele locale și de sezon, precum puiul, ouăle, ciupercile, strugurii roșii și legumele rădăcinoase sunt bogate în nutrienți care ajută corpul să combată infecțiile. Preparând aceste rețete și introducând aceste alimente în dieta zilnică ne asigurăm că organismul primește sprijinul necesar pentru a face față provocărilor din această perioadă.’’, ne explică nutriționistul Cristian Mărgărit într-o postare pe pagina sa.

Ultimele știri

Share post:

spot_imgspot_img

Te-ar putea interesa și:
articole asociate

Ce alimente să consumăm dacă avem colon iritabil

Sindromul de colon iritabil  este o afecțiune cronică a...

Calendarul înscrierilor la grădiniță

Conform proiectului MEC, procesul de înscriere este structurat în...

Gafă monumentală la Casa Albă! Planuri de război au ajuns la un jurnalist

Pe grupul de lucru Signal al autorităților americane din...

Locurile de joacă din Herăstrău, închise de ANPC

"În urma unui control anterior, efectuat în luna februarie...