170 de alerte, în doar câteva zile, au fost înregistrate pe una dintre plaformele acreditate de Comisia Europeană, pentru produse precum: creme, jucării și chiar alimente. Toate fac parte din categoria produselor periculoase și, conform legii, ar trebui scoase de la comercializare în 24 h de la identificare, întrucât conțin compuși chimici periculoși pentru sănătatea umană. Întreaga Europă are astfel de alerte, însă scoaterea produselor de la comercializare întârzie foarte mult. Se întâmplă asta pentru că instituțiile care ar trebui să le monitorizeze spun că nu fac față numărului mare de cazuri.
Sorin Mierlea, președintele INFOCONS: „Dacă discutăm de alimente, ANSVSA, dacă discutăm de produse tip auto, Registrul Auto Român. Sunt o groază de autorități plătite din bani publici, dar indiferent câte autorități sunt, întotdeauna vor fi mult mai mulți producători, mult mai mulți importatori, mult mai mulți distribuitori. Este foarte complicat de a ajunge la fiecare magazin fiindcă nu avem atât de mulți comisari de protecția consumatorilor”.
Uniunea Europeană pregătește un regulament care va intra în vigoare în decembrie și care va obliga comercianții, printre altele, să se conecteze la platformele de alerte, ca să primească notificările în timp real.
Sursa: Știrile Protv