Analizele specialiștilor de la Pesticide Action Network arată că vinurile europene sunt din ce în ce mai contaminate cu acid trifluoracetic (TFA), un poluant peren larg răspândit, dar nereglementat. Analiza a aproximativ cincizeci de vinuri – roșii, albe și roze din zece țări ale Uniunii Europene, printre care Franța, Italia, Spania și Austria – relevă „o creștere exponențială a concentrațiilor de TFA în vin din 2010”, potrivit raportului publicat de colectivul ONG-urilor europene pentru protecția mediului.
Între 2021 și 2024, concentrația medie de TFA în vinurile testate a crescut la 122 µg/l, ceea ce reprezintă un nivel de aproximativ 100 de ori mai mare decât concentrațiile deja îngrijorătoare măsurate în apa de suprafață și apa potabilă.
Concluziile generale ale acestui studiu constituie „un semnal de alarmă clar”, potrivit lui Salomé Roynel, manager de proiect la PAN Europe.
Asociațiile membre ale colectivului cer în special interzicerea imediată a pesticidelor PFAS și a gazelor fluorurate, în timp ce cei 27 de membri urmează să voteze la mijlocul lunii mai o propunere a Comisiei Europene de interzicere a flutolanilului, un pesticid PFAS care emite TFA.