Acuzații grave la BAC! Ministerul Educației ar fi cerut simplificarea subiectelor…

Data postării:

Rezultatele inițiale arată că la Bacalaureat 2024 este cea mai bună rată de promovare din ultimii 10 ani, iar 32% dintre cei care au promovat au avut medii între 9 și 9,49. În urma rezultatelor au venit și informații surprinzătoare privind jocurile de culise din Ministerul Educației.

Surse din Minister și din inspectorate județene au declarat pentru Edupedu.ro că, la solicitarea ministrului PNL Ligia Deca, cu o săptămână înainte de Bacalaureat, ar fi fost aduși în Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație – instituția-cheie din Minister care concepe toate subiectele de examene – profesori din exterior pentru a vedea subiectele secretizate, iar experților care au conceput subiectele li s-ar fi transmis de către directorul Marian Șuță să le arate subiectele, pentru a verifica dacă elevii din rural iau 5 „pentru a nu se mai întâmpla dezastrul de la simulare“.

„Presiunea directă a fost de scădere a dificultății subiectelor, pentru că este an electoral, iar rezultatele de la simulare au fost prezentate în mod repetat în Centru ca model de: «așa ceva să nu se mai întâmple»“, au declarat pentru Edupedu.ro surse din cadrul Ministerului Educației. „E prima dată când un ministru face așa ceva. S-au stabilit niste grupuri de lucru, aceasta a fost o imixtiune. Există proceduri interne ale CNPEE și secretizare, atunci când cineva umblă în sistem“, spun sursele Edupedu.ro.

Ligia Deca declarat că „Ministrul Educației nu are nicio implicare în ceea ce înseamnă procesul de elaborare al subiectelor. Procesul de elaborare este gestionat de Centrul Național Politici de Evaluare și colegul meu vă poate da detalii cu privire la acest proces. De asemenea, Comisia Națională gestionează ce înseamnă desfășurare a procesului de evaluare. Permiteți-mi să mărturisesc că și eu am văzut în presă diferite poziții ale cadrelor didactice care indicau mai degrabă un nivel mediu al subiectelor. Nu cred că elevii care au învățat bine au avut o problemă. Însă în același timp, dacă ne uităm la cifre, vedem că ele nu sunt mod semnificativ statistic, nici mai bune, nici mai proaste decât în ultimii ani. Deci, din punctul meu de vedere, la nivelul conducerii ministerului nu a existat niciodată o interferență cu procesul firesc de elaborare a subiectelor”.

Sursa: edupedu.ro

Ultimele știri

Share post:

spot_imgspot_img

Te-ar putea interesa și:
articole asociate

Liber la terenurile de sport din incinta școlilor pentru elevii din Sectorul 5

Primăria Sectorului 5 a anunțat utilizarea gratuită a terenurile...

Ștrandul și Baia Giulești vor fi reabilitate

Primăria Sectorului 6 a anunțat reabilitarea și modernizarea Ștrandului...

Au început înscrierile a facultate! Programul este limitat!

Adolescenții care au susținut examenul de Bacalaureat nu au...

Spania, campioana europeană la fotbal!

Pentru a 4-a oară, spaniolii au cucerit titlul de...