561 000 de declarații de avere, în vizorul ANAF!

Data postării:

ANAF a anunțat verificări ale averilor românilor, după ce a constatat diferențe între veniturile estimate și cele declarate.

Șeful ANAF, Lucian Heiuş, a anunțat că va începe o amplă acțiune pentru combaterea evaziunii fiscale, însă, în scurt timp s-a răzgândit. A rămas tot la controalele oamenilor simpli, care nu și-au declarat corect veniturile și bunurile materiale. Astfel, inspectorii Fiscului vor începe verificarea averilor a 561.000 de români, unde s-au constatat, în ultimii 5 ani, diferențe între veniturile estimate și cele declarate. Mai exact, dacă veniturile pentru care ai plătit impozit sunt mai mici decât valoarea unui bun dobândit prin vânzare-cumpărare, se va impune un impozit de 10% pe diferență. Problema cu acest raționament este că nimeni de la Fisc nu poate dovedi că omul care și-a cumpărat un bun nu a strâns bani ”la saltea”, cum se spune, timp de 20 sau 30 de ani.

”Există în Codul Fiscal și în Codul de procedură fiscală așa-numita metodă a patrimoniului net, care înseamnă să verifici averea afișată vs averea câștigată legal, scriptic. Și, dacă există diferență între cele două tipuri de valori, se va pune un impozit. Dacă te limitezi la a verifica ce are omul în cont este o greșeală de concepție și este și o depășire clară a dispozițiilor legale, pentru că, cel puțin deocamdată, este legal să ai active sau bani cash care să nu fie neapărat în bancă. Este adevărat că există un risc de furt sau devalorizare dacă îți ții banii acasă, dar, totuși, ce valoare se va păstra dacă ții banii în bănci când dobânda este negativă?!”, a declarat avocatul Gheorghe Piperea, pentru Ziarul Național.

Ultimele știri

Share post:

spot_imgspot_img

Te-ar putea interesa și:
articole asociate

Salariul minim crește, din nou!

Hotărârea aprobată de Guvern în joia dinaintea alegerilor presupune...

S-a obținut finanțarea pentru Magistrala M6 de metrou care va merge la Otopeni

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a semnat contractele de finanțare,...

Vom avea o nouă magistrală de metrou: M7 Voluntari – Bragadiru

Primăria Sectorului 5 a anunțat demararea proiectului pentru contruirea...

FISC-ul deschide magazin on-line

Ministerul de Finanțe a anunțat că va creea o...