’’Pe lângă apă și alte băuturi, vara ne putem hidrata și cu supe reci, răcoritoare, delicioase. Ele contribuie și la aportul zilnic de legume, rezolvând mai multe probleme dintr-un foc. Un aspect interesant este sarea: vara, când transpirăm mult, aportul de sare trebuie mărit, pentru a înlocui pierderile.
Apa din legume este o apă “structurată”, care hidratează mai bine, asimilându-se mai lent, altfel, aceeași cantitate dacă ar fi băută direct ar induce rapid diureza și eliminarea prin urină. Până la urmă orice supă sau ciorbă (cu borș) de legume poate fi mâncată și rece, dacă nu are grăsime adăugată, dar iată trei variante simple, delicioase, verificate în timp.
Gazpacho-Originea ei este iberică (Andaluzia, sudul Spaniei) dar, cam ca orice mâncare, se pare că își are rădăcinile tot în antichitate, în această situație în Imperiul Roman. Roșiile (tomatele) au fost adăugate după aducerea lor de peste Atlantic. În rest, rețeta e simplă: apă, castraveți, roșii, oțet, ulei de măsline, ceapă, usturoi și… pâine. Se mai pot adăuga plante aromatice (pătrunjel, coriandru proaspăt) și sare. Eu am adăugat și tulpină de țelină.
Ingredientele se dau la blender, până la consistența dorită, de obicei fină. Se mai poate adăuga puțin ulei de măsline la final, personal prefer ceva foarte puternic, bogat în polifenoli. Am aromatizat-o cu un mix de condimente andaluz (cum altfel): puțin ulei de măsline, condimente, pâinea feliată, în tigaie, la foc mediu, pe ambele părți (cât să se usuce, fără să o ard). Au și variantă de pâine fără gluten (Mamapan, click pentru detalii), foarte bună, bogată nutritiv, se pretează foarte bine atât la sandwich-uri cât și la crutoane.
Tarator -Taratorul este o “supă” de iaurt cu apă, castraveți, usturoi, nuci și mărar. Merge și un strop de ulei de măsline. Cam ca un tsatsiki, dar mai diluat. Are avantajul proteinelor din iaurt, fiind mai hrănitoare decât gazpacho. Acest adaos de proteine (și minerale) din iaurt, hidratează mai bine decât apa simplă, conform studiilor.
Minestrone rece-Aici mă bucur de proteinele și fibrele din fasole, deci nu mai adaug paste sau orez, cum se practică în rețetele “originale”. Este o supă de legume care poate fi servită și rece: tulpină de țelină, morcov, ceapă, fasole păstăi, fasole boabe, diverse frunze (spănăcel), roșii. Spre deosebire de primele două, un minestrone “bogat” poate fi o masă în sine, nu doar o gustare hidratantă și răcoritoare.’’, explică nutriționistul Cristian Mărgărit într-o postare pe pagina sa.